Kalender kinderopvang

sep
19
do
2024
Dag van de pedagogisch medewerker 2024
sep 19 hele dag

Sinds 2002 is er op iedere 3e donderdag van september de Dag van de Pedagogisch Medewerker (vroeger bekend als ‘Dag van de Leid(st)er en Gastouder’). Deze dag was bedacht door de Landelijke Wervingscampagne voor de Kinderopvang, ter promotie van het werk van kinderleid(st)er.

Varianten op de naam

  • Dag van de leidster (is tegenwoordig gewoon niet meer mogelijk)
  • Dag van de nanny
  • Dag van de gastouder

Dag van de Pedagogisch Medewerker 2024

Tegenwoordig vaak een dag dat de Pedagogisch medewerker in het zonnetje wordt gezet door de kinderopvangorganisatie, de ouders en kinderen en/of de oudercommissie.

In 2019 werd de waardering die de medewerkers ontvingen op deze dag zeer mager beoordeeld, namelijk slechts een 4,4.

Naamstelling

In een onderzoek van WerkenbijKinderopvang.nl  (in 2019) is gevraagd naar de beste naam voor deze dag.  Deze dag werd vroeger ingesteld als “Dag van de leidster” terwijl dit niet meer aansluit bij de functiebenaming en wens om ook meer mannen in de branche te laten werken.

De einduitslag is als volgt :

Dag van de Pedagogisch medewerker 68,4 %
Dag van de Leidster 15,8 %
Dag van de Kinderopvang 10,5 %
Dag van de Gastouder 1,32 %
Dag van de Nanny 0,00 %
Geen van bovenstaande d3,95 %

Dag van de Kinderopvang

De website Kinderopvang-Wijzer.nl heeft in 2021 opgeroepen het voortaan alleen te hebben over de Dag van de Kinderopvang. Hiermee worden alle verschillende functies die zorgen voor een veilige en vertrouwede omgeving voor de kinderen in het zonnetje gezet. In de loop er jaren is de branche behoorlijk veranderd en zijn er de nodige functies bijgekomen. Daarom pleit Kinderopvang-Wijzer voor waardering van alle functies zoals uiteraard de pedagogisch medewerker, maar ook groepshulp. pedagogisch coach, locatiemanager, huishoudelijk medewerker en anderen.