Eigen bijdrage kinderopvang

In de kinderopvang wordt vaak gebruik gemaakt van de term “eigen bijdrage kinderopvang”.

U sluit met een kinderopvangorganisatie een overeenkomst voor plaatsing en opvang van uw kind(eren). Hiervoor bent u dus de kosten van de kinderopvang verschuldigd aan deze organisatie. Als u voldoet aan de diverse voorwaarden heeft u recht op een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang, de kinderopvangtoeslag.

Het netto bedrag wat overblijft na van de bruto kosten kinderopvang de ontvangen kinderopvangtoeslag te hebben afgetrokken wordt ook wel de “eigen bijdrage kinderopvang” genoemd. Een betere omschrijving is mogelijk “netto kosten kinderopvang“. Meer informatie treft u aan op deze pagina.

Afhankelijk of de kinderopvangorganisatie een convenant heeft gesloten met de Belastingdienst kan deze kinderopvangtoeslag rechtstreeks storten op de bankrekening van deze kinderopvangorganisatie, anders wordt deze altijd gestort op de bankrekening van de aanvrager.

Betalen kosten kinderopvang

De kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang. Betaald u dus niet de kosten van de kinderopvang aan de kinderopvangorganisatie, heeft u dus eigenlijk ook geen kosten. Het recht op kinderopvangtoeslag vervalt dan. Daarbij blijft de kinderopvangorganisatie ook recht houden op betaling van de kosten volgens het contract.