BK en BMK hebben de branche goed vertegenwoordigd ? Of niet ?

De compensatieregeling voor de eigen bijdrage kinderopvang roept veel vragen en weerstand op. De regeling lijkt wel  bedacht te zijn achter de vergadertafel, zonder dat er praktische kennis aanwezig was.

Laten we duidelijk zijn, de branche kinderopvang mag blij zijn dat de Rijksoverheid met een regeling komt, alhoewel zonder de regeling is de branche straks weer op niveau van 2005 of zo. Maar of dit nu een oplossing is ?

De regeling (lees hier de intentieverklaring) is namens de branche afgesloten door Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). Nu er sinds vrijdag meer duidelijk is geworden over de aard van de regeling nemen de vragen en tegenstand van Branche Vereniging Ondernemers Kinderopvang (BVOK) alleen maar toe.

Wat houdt de regeling in (zover nu bekend is):

 • De kinderopvangorganisaties moeten een formulier aan de ouders versturen
 • De ouders moeten het formulier invullen en voorzien van bewijslast (zoals kopie beschikking kinderopvangtoeslag)
 • De kinderopvangorganisatie moet dat bij Belastingdienst/Rijksoverheid declareren en krijgt dan een vergoeding om dit uit te betalen aan de ouders.
 • Onbekend nog is wat de rol van de Belastingdienst hierin wordt en of die declaraties gecontroleerd worden (en daarmee ook de doorlooptijd)
 • De kinderopvangorganisatie wordt volgens de intentieverklaring ook geacht het gedeelte van het uurtarief boven het uurtarief van de kinderopvangtoeslag uit te betalen aan de ouders, dit gaat dus ten laste van de kinderopvangorganisatie.

Om hoeveel formuliertjes hebben we het dan die verzonden, ingevuld, gecontroleerd en verwerkt moeten worden ? Tsja, er zijn ongeveer 815.000 kinderen die gebruik maken van de kinderopvangtoeslag. Dat zou dus 815.000 keer gedaan worden.

Praktijk ?

 • Ouder heeft over 2020 inmiddels 2 beschikkingen ontvangen van de kinderopvangtoeslag, welke zou deze meesturen ? Hoe kan je als kinderopvangorganisatie dit controleren ? (spoileralert : kan niet)
 • Ouder stuurt een beschikking mee, gebaseerd op een laag jaarinkomen. De eigen bijdrage wordt gecompenseerd. In juli 2020 blijkt dat zijn inkomen toch een stuk hoger is en de beschikking wordt aangepast naar een hogere eigen bijdrage over het hele jaar. Ouder declareert alsnog dit bedrag. En dan ??
 • Ouder stuurt een beschikking mee, gebaseerd op een hoog jaarinkomen. De eigen bijdrage wordt gecompenseerd. Eind 2020 blijkt dat zijn inkomen toch een stuk lager is en de beschikking wordt aangepast naar een lagere eigen bijdrage over het hele jaar. En dan ??
 • Ouder heeft een kind die opgevangen wordt bij een kinderdagverblijf en bij een gastouder. Hoe dit te verwerken ? Het kinderdagverblijf kan niet zien hoeveel uren er bij de gastouder wordt afgenomen en vice versa.
 • De compensatieregeling is bestemd voor ouders die hun rekening volledig hebben betaald. Wat als ouders nog betalingsregelingen hebben voor oudere periodes en dan wel zorg dragen voor betaling factuur maart en april. Kan dan de compensatie gebruikt worden voor betaling van de oudere facturen ?
 • En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Voor de kinderopvangorganisaties :

 • Deze regeling vraagt een enorme administratieve last, veel kleinere organisaties zullen niet weten hoe hiermee om te gaan.
 • Er zijn organisaties die mogelijk in financieel in problemen komen doordat deze ook moeten bijdragen en niet solvabiliteit hiervoor hebben.

Deze regeling, zoals nu bekend, brengt een hele grote administratieve last met zich mee, gaat voor het debiteurenbeheer van kinderopvangorganisaties heel veel problemen, vragen, onenigheid met ouders met zich meebrengen.  En ook niet te vergeten….de kans op fraude is behoorlijk aanwezig.

Hebben de brancheorganisaties BK en BMK zorgvuldig de branche kinderopvang vertegenwoordigt ?

Bekijk resultaten

Zelf een blog/artikel/opinie plaatsen ? Lees eerst dit artikel voor de regels.      Registreer hier uw account.

Volgt u al onze Facebookpagina ?

[TheChamp-FB-Comments num_posts=”10″]

[adrotate group=”5″]

Duidelijke informatie over de Kinderopvang