Compensatieregeling : BK en BMK zien eindelijk het licht

Update 15-04-2020 : zie ook Compensatieregeling : eindelijk meer duidelijkheid

Op 9 april hebben BK en BMK nieuwberichten op hun website geplaatst met o.a. de tekst

Het oorspronkelijke idee om ouders door hun eigen Kinderopvangorganisatie te laten terugbetalen heeft twee grote bezwaren. De privacy van ouders komt daarbij in het geding en de uitvoering van ruim vijfhonderderdvijftigduizend betalingen vormt voor de ruim vierduizend aanbieders wel een hele grote belasting.   

Zowel SZW als branchepartijen voelen de urgentie maar de complexiteit van de uitvoering vraagt nu eenmaal tijd. De regeling komt er maar op dit moment is het nog niet mogelijk om een datum te noemen waarop de regeling kan worden bekend gemaakt.

Toch wel bijzonder dat brancheorganisaties bijna 3 weken nodig hebben gehad om te ontdekken wat vanuit de praktijk vanaf de eerste dag al geroepen werd. Maar we zijn blij dat BK en BMK eindelijk het licht hebben gevonden.

Achtergrond

Op 20 maart werd de compensatie regeling eigen bijdrage kinderopvang aangekondigd door de rijksoverheid en de diverse brancheorganisaties.(De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK), Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). Uit de voorlopige plannen bleek dat men het idee had om de kinderopvangorganisaties bij circa 550.000 huishoudens de eigen bijdrage van zo’n 800.000 kinderen op te laten vragen, te verwerken, te declareren bij belastingdienst om deze dan uit te laten betalen.

Realiteitszin

Vanuit de praktijk werd hier gelijk op gereageerd dat dit onwerkbaar, fraude- en foutgevoelig is en tot een zeer zware administratieve last zou leiden voor organisaties en ouders, zie ook de eerdere blogs op deze website. Ook één van de andere brancheorganisaties (BVOK) startte een campagne tegen dit idee. Duidelijk was dat de vertegenwoordigers van de BK en BMK niet beschikten over de benodigde praktijkkennis.

Vertrouwen

Felix Rottenberg en Emmeline Bijlsma van de BK hebben betoogd dat het consumentenvertrouwen in de kinderopvang zeer belangrijk is. Natuurlijk is dat belangrijk. Maar de Bk en BMK hebben met het oorspronkelijke plan en de verspilling van tijd het vertrouwen geen goed gedaan. Niet het consumentenvertrouwen maar zeker ook niet het vertrouwen in de brancheorganisaties.

Hebben de brancheorganisaties BK en BMK zorgvuldig de branche kinderopvang vertegenwoordigt ?

Bekijk resultaten

Zelf een blog/artikel/opinie plaatsen ? Lees eerst dit artikel voor de regels.      Registreer hier uw account.

Volgt u al onze Facebookpagina ?

[TheChamp-FB-Comments num_posts=”10″]

20 jaar actief in de kinderopvang. Vakgebied o.a. financiën en de kinderopvangtoeslag. Bemoeit zich niet met pedagogiek. Artikelen op basis van ervaring en op persoonlijke titel. Vooral niet actief bij brancheorganisaties e.d.