Gevolgen vraaguitval & invoering CAO voor branche kinderopvang

Naar verwachting zal in juli 2020 de CAO Kinderopvang 2020-2021 algemeen verbindend verklaard worden. Werkgevers in de branche zullen in 2020 3% hoger brutoloon en daarbij ook nog een eindejaarsuitkering van 2 % gaan betalen.

Daarbij zullen kinderopvangorganisaties gedurende de periode 16 maart tot en met in ieder geval 10 mei 2020 ook een deel omzet moeten crediteren aan de ouders als de uurtarieven boven het maximum uurtarief ligt van de kinderopvangtoeslag.

Tevens zal er vraaguitval komen doordat ouders hun baan hebben verloren of minder uren kunnen werken als ZZP’er, uitzendkracht of oproepkracht. Onduidelijk is natuurlijk hoeveel.

Solvabel

Kinderopvangorganisaties zijn over het algemeen wat minder solvabel (financieel daadkrachtig) dan het MKB. Dus grote klappen opvangen wordt lastig.

Kinderdagverblijf ’t Voorbeeldje

Wij stellen u voor aan Kinderdagverblijf ’t Voorbeeldje. Het kinderdagverblijf heeft 1 fulltime medewerker in dienst. Jaarlijks ontvangt de medewerker op 1 januari haar periodiek. Op 1 januari 2019 werd zij in trede 14 geplaatst, per 1 januari 2020 in trede 15. In 2019 heeft het kinderdagverblijf een doorsnee kostenverhouding en rendement van de branche.

Scenario 1: in 2020 worden de tarieven verhoogd gelijk aan de indexering van uurtarief kinderopvang toeslag (=1,89 %)

Scenario 2: in 2020 worden de tarieven verhoogd gelijk aan het branche gemiddelde  toeslag (=3,6 %)

In het geval van scenario 1 draait het kinderdagverblijf verlies in 2020, in geval van scenario 2 nog wel winst, maar wel een stuk lager resultaat.

blank

Vraaguitval

Helaas is de kans op vraaguitval de komende maanden heel groot. Er zullen ouders zijn die hun baan hebben verloren, ZZP’ers / uitzendkrachten / oproepkrachten etc die minder uren kunnen werken. Er zijn verwachtingen dat dit op kan lopen tot 15 %. Laten we nog eens berekenen wat als de vraaguitval slechts 5 % is, vanaf 1 juli 2020.blank

Kinderdagverblijf t Voorbeeldje schiet in de rode cijfers in 2020. Vanwege de BKR is het niet mogelijk om op uren personeel te bezuinigen.

Vooruitzichten

De scenario’s met de vraaguitval zijn realistischer dan zonder vraag uitval. Doordat de organisaties gemiddeld een geringe buffer hebben zijn de vooruitzichten niet heel positief.

Indexering uurtarief kinderopvangtoeslag

De indexering van het uurtarief voor de kinderopvangtoeslag loopt als jaren achter bij de werkelijke kostenstijgingen in de branche. De overheid dient deze per 1 januari 2021 aan te passen aan de werkelijkheid. Laten we hopen dat voor die tijd niet al te veel organisaties in de problemen zijn gekomen en dat al niet meer meemaken.

 

Zelf een blog/artikel/opinie plaatsen ? Lees eerst dit artikel voor de regels.      Registreer hier uw account.

Volgt u al onze Facebookpagina ?

[TheChamp-FB-Comments num_posts=”10″]

20 jaar actief in de kinderopvang. Vakgebied o.a. financiën en de kinderopvangtoeslag. Bemoeit zich niet met pedagogiek. Artikelen op basis van ervaring en op persoonlijke titel. Vooral niet actief bij brancheorganisaties e.d.