Meerderheid tevreden met principe akkoord CAO Kinderopvang

Blijkens het onderzoek hier op de website is 56,11 % van de 189 respondenten tevreden met het behaalde principe akkoord voor de nieuwe cao kinderopvang 2020-2021. 1,11 % had geen mening en 42,78 % was niet tevreden.

Bij de vakbond FNV was 83 % van de leden akkoord met de voorstellen voor de nieuwe cao.

Bij de opmerkingen die door respondenten zijn geplaatst zijn de belangrijkste thema’s:

  • Eindejaarsuitkering: in de afspraken wordt er (weer) een eindejaarsuitkering ingesteld van 2 %. Dit wordt door sommige als te weinig ervaren en verwijzen daarbij naar eindejaarsuitkeringen uit bijv de cao welzijn (8 %).

Uiteraard zijn wensen persoonlijk, maar een invoering van een eindejaarsuitkering van 8 % in de cao zou betekenen dat de loonstijging in 2020 zo’n 11 % zou betekenen (in plaats van de 5 % die nu is voorgesteld). Dit is voor heel veel werkgevers onbetaalbaar en zou niet door de werkgevers geaccepteerd worden. Dit zou namelijk betaald moeten worden door een tariefstijging van gemiddeld 3,6 % in 2020, terwijl de overheid ver achterblijft met 1,89%.  Lees ook dit artikel.

  • Een vergelijkbare salarisverhoging als in het onderwijs, mede omdat werkdruk en personeelstekort in kinderopvang net als in onderwijs hoog is.

Vergelijken van cao’s en werkzaamheden is lastig. Grote meerderheid van medewerkers (leerkrachten) in onderwijs zijn HBO opgeleid, terwijl bij de kinderopvang dat MBO niveau is. Onderwijs heeft daarentegen het hoogste aantal vakantieuren van Nederland, etc etc.  Daarbij wordt onderwijs gefinancierd vanuit de overheid, terwijl kinderopvang een “zelfstandige” branche is, alhoewel de overheid door de indexering uurtarieven kinderopvangtoeslag wel heel veel invloed heeft. De overheid (en de politiek) ondersteunt hier het onderwijs in hogere mate dan de kinderopvang. (Welke politieke partij is volgens jou het beste voor de kinderopvangbranche ?)

Het is nog even afwachten wat de overige betrokken organisaties ook akkoord gaan met de cao voordat deze volledig definitief is.

Zelf een blog plaatsen ? Lees eerst dit artikel voor de regelsRegistreer hier uw account.

Volgt u al onze Facebookpagina ?

[TheChamp-FB-Comments num_posts=”10″]

Duidelijke informatie over de Kinderopvang