Oplossing krapte arbeidsmarkt : deeltijdwerkers uurtje meer werken

Volgens een artikel in het NRC (Deeltijddames, mag het een onsje meer? van Marike Stellinga) zou het arbeidstekort in o.a. zorg en onderwijs opgelost cq verminderd kunnen worden door alle deeltijdwerkers een uurtje meer te laten werken.

Citaat uit artikel :

Voor de duidelijkheid: meer dan 80 procent van de 1,3 miljoen werknemers in de zorg is vrouw. Van hen werkt meer dan 80 procent in deeltijd. Hier valt wat te winnen, stelt Graven. Want 23 procent van die vrouwen zou wel meer willen werken. Groot voordeel: je kent ze al, je hoeft ze niet in te werken. Maar vaak wordt de vraag om meer uren te maken ze nooit gesteld, en gek genoeg wordt een langere werkweek regelmatig zelfs ontmoedigd.

Zou dit ook in de kinderopvang werken ? Een branche waar heel veel medewerkers in deeltijd werken en slechts een klein gedeelte geen vrouw is. Staatssecretaris Tamara van Ark riep dit eerst ook toen ze nog dacht dat er nauwelijks een arbeidskrapte was bij de kinderopvang..

Werkenbijkinderopvang.nl heeft een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder pedagogisch medewerkers. Hieruit blijkt o.a. het volgende:

  • 72,4 % van de 718 respondenten vindt dat ze al genoeg uren maken,
  • 15,7 % wil graag minder uren werken
  • 11% wil meer uren werken.
  • 0,9 % heeft geen antwoord gegeven

Ook werkt slechts 10,7% van de respondenten geen extra uren bovenop hun arbeidsovereenkomst.

Het idee van Wieteke Graven is wel interessant maar lijkt zeker geen oplossing voor de kinderopvang branche, hier wordt dit al geruime tijd toegepast. De stelling “Want 23 procent van die vrouwen zou wel meer willen werken.” gaat in ieder geval niet op voor de branche kinderopvang.

Zelf een blog plaatsen ? Lees eerst dit artikel voor de regelsRegistreer hier uw account.

Volgt u al onze Facebookpagina ?

[TheChamp-FB-Comments num_posts=”10″]

Duidelijke informatie over de Kinderopvang