Vacatures kinderopvang versus onderwijs – wat een verschil

De kinderopvang kent een vacaturegraad van circa 48 vacatures op 1.000 banen, het onderwijs kent een vacaturegraad van 14 vacatures op 1.000 banen (CBS). Simpel gezegd ? : het aantal vacatures in de kinderopvang is bijna 3 keer zo hoog als in het onderwijs.

In 2019 zou er een tekort zijn van circa 1.700 leerkrachten terwijl er een tekort is van circa 3.000 pedagogisch medewerkers. (PO = circa 181.000 medewerkers , Kinderopvang = circa 90.000 medewerkers)

Nu heeft het onderwijs weer plannen voor stakingen, wegens het grote lerarentekort, op 30 en 31 januari 2020. In Amsterdam zijn 16 scholen een hele week in december gesloten wegen het lerarentekort.

Als het onderwijs al staakt met deze lage vacaturegraad, hoe moet het dan bij andere branches ? Nagenoeg iedere andere branche heeft een hogere vacaturegraad dan het onderwijs. Zo kent Informatica en communicatie een vacaturegraad van 66 en bouwnijverheid circa 55 (op de 1000 banen).

Onderwijs heeft zo’n 460 miljoen extra gekregen, terwijl in de kinderopvang de regeldruk en eisen op allerlei fronten verder omhoog gaan door wet IKK. Deze kosten worden niet helemaal vergoed door verhogingen in de kinderopvangtoeslag. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark moet de branche het ook maar zelf oplossen, in maart 2019 concludeerde ze zelfs nog dat er niet echt een tekort is bij de kinderopvang. Dat bleek uit cijfers van het UWV. Nu registreert het UWV wel wie zou willen werken in de kinderopvang, maar niet of die mensen ook de opleiding ervoor hebben

Doordat scholen staken is de kinderopvang vaak genoodzaakt om extra open te zijn, om ouders behulpzaam te zijn met de opvang van de kinderen. Veel ouders verwachten dit overigens ook van de kinderopvang, alhoewel dit in eerste plaats de verantwoording is van de basisschool. Hoewel de kinderopvang dus een veel groter tekort heeft aan medewerkers zorgen ze dus vaak wel voor om extra open te zijn.

Als de scholen staken worden diegene die er last van hebben (de leerlingen en ouders) grotendeels opgevangen door de kinderopvang. Wat zou er gebeuren als de kinderopvang de kinderen niet op kan vangen ? Door gebrek aan medewerkers ? Hoe zou het dan gaan met de arbeidsmarktintegratie ? Gaan de scholen dan de kinderen opvangen ?

Registreer je account en plaats jouw opinie /verhaal !

Lees ook : Basisonderwijs versus kinderopvang – appels en peren ?

Ben jij Pedagogisch medewerker Kinderopvang ? Heb jij al het Tevredenheidsonderzoek Pedagogisch medewerker ingevuld ?

Volgt u al onze Facebookpagina ?

[TheChamp-FB-Comments num_posts=”10″]

Duidelijke informatie over de Kinderopvang