Veranderingen (diepe zucht)

Wat heeft de kinderopvang een hoop bewegingen gemaakt. Van een aantal veranderingen, zie ik echt wel de verbeteringen. Maar er zijn er toch ook een heleboel bij, waar ik het nut nog niet van bewezen heb gezien.

Neem de 3F taaltoets. Wat heeft een Nederlands taalgebruik op HBO-niveau nu te maken met de doelgroep waarmee een pedagogisch medewerker werkt? We hebben ons eigen vakjargon, kunnen prima een voortgangsgesprek met ouders voeren, en de boeken die wij over het algemeen voorlezen, bevatten geen hoogstaande literatuur. Maar nee, wij moeten zo nodig getoetst worden op spreekvaardigheid en begrijpend lezen. Maar een heel belangrijk aspect van ons werk rapporteren en schrijven, wordt niet getoetst. Raar maar waar. Ik spreek dus een aardig mondje Nederlands, maar hoe ik dingen schriftelijk, liefst foutloos, moet rapporteren, is niet belangrijk.

De BKR is ook zo’n dingetje. Ineens is het niet verantwoord om 4 baby’s op 1 leidster te hebben, maar mogen het er nog maar 3 zijn. Je staat altijd met z’n tweeën op een babygroep, baby’s slapen best vaak, dus de kans dat ze allemaal de hele dag wakker zijn is weliswaar aanwezig, maar geen 99%. En ineens moet iedere pedagogisch medewerker een certificaat gaan halen om te laten zien dat ze bekwaam genoeg zijn om voor een baby te zorgen. Dit zit vaak al in de opleiding en stages verwerkt. En sowieso vraagt het werken met kinderen heel veel observeren en inspelen op het individuele kind en zijn ontwikkeling. Gericht kijken en actief inspelen is een van de kwaliteiten die een pedagogisch medewerker zou moeten hebben. En geloof me, heel veel van mijn mede collega’s hebben al deze kwaliteiten.

Kinderen verwachten geen professoren voor hun neus. Ze willen liefde, aandacht, gezelligheid, een beetje gek doen. En ouders willen het beste voor hun kind, namelijk een blij en gelukkig kind dat moe, maar vol vrolijke verhalen mee naar huis gaat van een dagje opvang.

Alle veranderingen kosten de ondernemers veel geld. En ouders kunnen dat gat weer opvullen door een hoger uurtarief te betalen. Continuering van de kwaliteit in deze branche is een must, dat snap ik. Maar laten we eerst eens even stilstaan bij die hele hoge kwaliteit die opvang organisaties nu al bieden. Grote en kleine ondernemers, ze doen het al heel vaak fantastisch. En de pedagogisch medewerkers die al onze kinderen iedere dag maar weer verzorgen, zijn geweldig. Ze staan er iedere dag weer, met alle liefde en aandacht die de kinderen nodig hebben.

Voor we de branche nog verder uit gaan hollen, laten we daar eerst naar kijken. Hoeveel er nu al daadwerkelijk goed geregeld is en welke onzinnige idee uit de Wet IKK we alsnog met terugwerkende kracht kunnen schrappen.

[TheChamp-FB-Comments num_posts=”10″]

Ook zelf een blog plaatsen ?

Ik ben Karin. Ik ben ruim 22 jaar werkzaam geweest in de kinderopvang, waarvan de laatste 17 jaar als zelfstandig ondernemer. De laatste 5 jaar hiervan als eigenaar/p.m'er op mijn eigen kinderdagverblijf, samen met twee fantastisch mede-collega's