Wat is het beste scenario voor CAO Kinderopvang 2020 – 2021 ?

Volgens de website van de FNV gaat de CAO Kinderopvang 2020-2021 gewoon door en zal deze (naar verwachting) in juli algemeen verbindend en dus definitief worden verklaard.  Dit zou dan betekenen dat in juli de nieuwe salarissen gelden en over de voorgaande 6 maanden 3% salaris moet worden uitbetaald.

De branche kinderopvang behoort niet tot de meest winstgevende of meest financieel gezonde branches van Nederland (zie artikel  Hoe zit het nu met de CAO Kinderopvang 2020 – 2021 ? ).

Zo zullen organisaties een deel van de omzet over 16 maart tot en met 28 april moeten terugbetalen als deze een uurtarief hanteren wat boven het maximum uurtarief kinderopvangtoeslag ligt. In veel gevallen is dit in 2020 ook het geval omdat de Rijksoverheid niet de maximum uurtarieven voor de kinderopvangtoeslag heeft aangepast met realistische kostenstijging van de kinderopvangbranche. Ook heeft de branche een lagere kostenstijging in de tarieven doorgevoerd (gemiddeld circa 3,6%) dan de (forse) loonkostenstijging van de deze nieuwe CAO Kinderopvang.

Dip in branche

Deze coronacrisis gaat ook een dip opleveren wanneer de kinderopvang weer open gaat en de ouders ook weer zelf de eigen bijdrages moeten gaan betalen en dus ook ouders gaan opzeggen wegens verlies van baan.  Deze daling zal in een redelijke korte periode (maanden) plaats vinden.

De afspraken voor de nieuwe CAO Kinderopvang zijn gemaakt in de goede “pre-coronacrisis economie”, die heel erg anders is. Je hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat deze coronacrisis de economie geen goed doet.

Financiële problemen

Het doorvoeren van de nieuwe CAO Kinderopvang, in combinatie met de andere financiële factoren, zal tot gevolg kunnen hebben dat kinderopvangorganisaties in financiële problemen komen en een mogelijk faillissement als eindresultaat. Dit levert natuurlijk ook verlies van banen op in de kinderopvang. Ook zullen organisaties meer moeten bezuinigen en dat gebeurt meestal op de personeelskosten.

Scenario’s

Er zijn een meerdere scenario’s mogelijk, bijvoorbeeld :

  • De CAO Kinderopvang wordt gewoon ingevoerd
  • Er worden nu opnieuw onderhandelingen gevoerd op basis huidige kennis
  • In het jaar 2020 wordt de CAO bevroren, nieuwe onderhandeling in 3e kwartaal 2020 met invoeringsdatum 1 januari 2021

Welk scenario is volgens jou het beste voor de branche (werkgevers EN werknemers)?

Wat is volgens jou het beste scenario voor de branche kinderopvang (dus werkgevers EN werknemers)

Bekijk resultaten

Ben jij al lid van de Facebookgroep CAO Kinderopvang ?

Zelf een blog/artikel/opinie plaatsen ? Lees eerst dit artikel voor de regels.      Registreer hier uw account.

Volgt u al onze Facebookpagina ?

[TheChamp-FB-Comments num_posts=”10″]

20 jaar actief in de kinderopvang. Vakgebied o.a. financiën en de kinderopvangtoeslag. Bemoeit zich niet met pedagogiek. Artikelen op basis van ervaring en op persoonlijke titel. Vooral niet actief bij brancheorganisaties e.d.