Wetsvoorstel weigering niet-gevaccineerde kinderen : politieke schijnveiligheid

Het voorstel in de Tweede Kamer om kinderopvang de mogelijkheid te geven om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren is aangenomen. En daar is niet iedereen even blij mee. Een kleine greep uit de reacties.

BOinK

Zo is voorzitter Gjalt Jellesma van BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, niet blij met de wet: ‘Er werd al geweigerd. Het is een maatschappelijk probleem, dat moet niet in de kinderopvang worden opgelost.’ Jellesma vindt het, en met hem verschillende andere organisaties, daarom geen goed plan omdat ouders die hun kind niet willen laten vaccineren nu geconcentreerd worden in die paar kinderopvangorganisaties waar níet geweigerd wordt. En daarmee neemt de kans op besmetting toe. Ook biedt de wet schijnveiligheid: ‘Hele jonge kinderen bij wie het risico het grootst is, gaan maar heel weinig naar de opvang’.

Brancheorganisatie Kinderopvang

De Brancheorganisatie Kinderopvang vindt dat de volksgezondheid primair een overheidstaak is en die moet ook vooral daar blijven. Het voorstel van D66 geeft de kinderopvang onbedoeld een verantwoordelijkheid over dit aspect van de gezondheid van onze kinderen, met alle gevolgen van dien. Jeugdartsen en de BK vrezen dat juist door dit voorstel zogenoemde infectiehaarden op kinderdagverblijven (in gebieden) met een lage (<95%) vaccinatiegraad ontstaan.

Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang

De BMK vindt dat de overheid de uitgangspunten voor gezondheidszorg niet tot een keuze moet laten worden van individuele kinderopvangorganisaties. Wanneer de vaccinatiegraad zakt tot onder een afgesproken grens, moet er door de overheid, op basis van een wettelijke grondslag, ingegrepen worden. En ook adviseren we conform het overheidsbeleid dat ouders hun kinderen laten deelnemen aan het rijksvaccinatieprogramma.

Achtergrond

Dit voorstel wordt ingegeven doordat de vaccinatiegraad dalende is en niet meer boven de gewenste 95 % uitkomt. Het mogelijk maken van kinderdagverblijven om dan kinderen te weigeren lost echter niet dit probleem op.

Schijnveiligheid

Besmettelijke ziektes kunnen ook overgedragen worden bij een bezoek aan een consultatiebureau, bij een (indoor) speelparadijs, de voetbalkantine, in de speeltuin of een reünie van de zwangerschapsgym. Of moet men hier ook eerst om het inentingsboekje gaan vragen ?

Volgens het Rijksvaccinatieprogramma werkt de eerste vaccinatie BMR bij een kind van 14 maanden “maar” voor 95%, de tweede vaccinatie op 9-jarige leeftijd werkt bij 99 %. Dus bij 5 op de 100 kinderen werkt het dus al niet, ook al hebben ze de vaccinatie ontvangen.

Het clusteren van gevaccineerde kinderen op het ene kinderdagverblijf en niet-gevaccineerde kinderen op een ander KDV vergroot ook de kans op een uitbraak.

En wat dan bij kinderen op de basisschool ? Bij de vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond is een tweede inenting nodig op 9-jarige leeftijd, omdat de eerste vaccinatie die kinderen met 14 maanden hiertegen krijgen, niet bij alle kinderen voldoende bescherming biedt. Of is het dan volgens de politiek geen probleem meer?

Eerste Kamer

Deze initiatief wet moet nog langs de Eerste Kamer voordat het daadwerkelijk wetgeving wordt. Het is te hopen dat leden aldaar iets meer het verstand gebruiken.

Oplossing

Het probleem van de lagere vaccinatiegraad wordt nu deels in de schoenen van de kinderopvang geschoven. Indien de politiek (terecht) meent dat de vaccinatiegraad omhoog moet zou een meer structurele oplossing van het probleem toch heel veel meer zinvoller zijn.

Bijvoorbeeld bij de consultatiebureau’s die het Rijksvaccinatieprogramma uitvoeren. Deze hebben zicht op kinderen die wel of niet ingeënt worden. Hierop zou een actie moeten volgen, zoals andere of betere voorlichting.

Uw mening

Het wetsvoorstel voor weigeren niet-gevaccineerde kinderen in de kinderopvang is

Bekijk resultaten

Zelf een blog plaatsen ? Lees eerst dit artikel voor de regelsRegistreer hier uw account.

Volgt u al onze Facebookpagina ?

[TheChamp-FB-Comments num_posts=”10″]

[adrotate group=”5″]

Duidelijke informatie over de Kinderopvang