Er zijn veel vragen over kinderopvangtoeslag en het coronavirus. Wij streven ernaar u goed op de hoogte te houden van deze ontwikkelingen. Voor een overzicht van alle artikelen, bekijk deze pagina.

De ouder(s)/verzorger(s) die hun kinderen normaal naar de kinderopvang brengen is gevraagd vooral hun rekening aan de kinderopvang te betalen, ook al maken ze geen gebruik van de kinderopvang.

Wat is de achtergrond hiervan

De kosten kinderopvang worden grotendeels gefinancierd door de Rijksoverheid, middels de kinderopvangtoeslag. De Rijksoverheid heeft aangegeven dat men dit door blijft betalen, ook al is er geen gebruik gemaakt van de kinderopvang.

Eigen bijdrage

Indien de ouders de facturen van de kinderopvang niet betalen, is er wettelijk gezien ook geen recht op kinderopvangtoeslag. Dit zou betekenen dat de beschikkingen kinderopvangtoeslag bij veel ouders wordt teruggedraaid en veel ouders betalingsproblemen zullen krijgen.

De Rijksoverheid bekijkt ook plannen om dit aan de ouders te compenseren. Hierover is vrijdag 20 maart overleg tussen het ministerie en betrokken brancheorganisaties.

Administratieve last

Indien kinderopvangorganisaties een deel van facturen zou crediteren voor het niet kunnen gebruiken van de opvang, zou dit betekenen de ouders zo’n 700.000 mutaties moeten doorvoeren bij de Belastingdienst. Een enorme administratieve last voor kinderopvang, ouders en Belastingdienst.

Belang kinderopvang

Indien de kinderopvangorganisaties 3 weken omzet zou moeten crediteren zou dit betekenen dat de continuïteit van de kinderopvang in gevaar zou kunnen komen door mogelijke faillissementen . Niet alleen nu als noodopvang, maar ook na de bestrijding van het corona virus is de kinderopvangbranche belangrijk, voor de economie, de arbeidsparticipatie, het plezier en de educatie.

Wanneer moet u vooral wel iets wijzigen in de kinderopvangtoeslag?

Als uw inkomen daalt door de coronacrisis; bijvoorbeeld omdat u minder uren werkt als zzp’er , uitzend- of oproepkracht; dan is het verstandig om zsm een wijziging van uw jaarinkomen door te geven via het portaal van de Belastingdienst. U ontvangt dan een hogere bijdrage kinderopvangtoeslag !

In geval van werkloosheid geldt dat tot drie maanden na het verliezen van werk recht blijft bestaan op kinderopvangtoeslag. Dit zodat niet direct gestopt hoeft te worden met het gebruik van kinderopvang en de plek bij de kinderopvang niet direct verloren hoeft te gaan.

Volgt u ons al op Facebook ?

[adrotate group=”5″]

[TheChamp-FB-Comments num_posts=”10″]