Vakantie en verlof

Als je werkzaam bent volgens de CAO Kinderopvang heb je natuurlijk recht op vakantie en verlof. Hieronder leggen we de regels uit.

In de CAO is dit gesplitst in 2 onderdelen, de vakantie-uren en het verlofbudget. In de praktijk zal dit vaak samengevoegd zijn.

Vakantie

Per kalenderjaar heb je, bij een volledig (fulltime) dienstverband, recht op 144 vakantie-uren. Deze uren behoren zoveel mogelijk in het jaar zelf te worden opgenomen. Deze vakantie-uren vervallen na 6 maanden in het volgende jaar, tenzij je met je werkgever afwijkende afspraken hebt gemaakt.

Deze vakantie-uren worden ook wel de wettelijke uren genoemd of verlofbudget/verlofbron 1. In de CAO Kinderopvang zijn de regels opgenomen onder artikel 7.1.

Verlof

Per kalenderjaar heb je, bij een volledig (fulltime) dienstverband, recht op 66 uren verlofbudget. Deze uren zijn te gebruiken om extra uren doorbetaald op te nemen, deze te laten uit betalen, te laten storten in een levensloopregeling.

De werkgever kan beslissen om aan alle medewerkers 26 uur van het verlofbudget uit tebetalen in december. Dit beslist ze dan uiterlijk op 1 januari van hetzelfde kalenderjaar. De werkgever betaalt de uren in december uit op basis van het uursalaris dat op dat moment geldt.
De werkgever laat de medewerkers weten wat haar beslissing is. Ze geeft de medewerkers de mogelijkheid om hiervan af te wijken en de 26 uur op een andere manier te besteden volgens de mogelijkheden van lid 4.

Lid 4. De medewerker kan kiezen wat ze met haar 66 uur bovenwettelijk verlof wil doen. Daarbij moeten de werkgever en medewerker rekening houden met de wettelijke en fiscale regels.
Wat kan de medewerker doen met haar bovenwettelijke verlofuren?

  • Ze kan deze verlofuren gebruiken voor vrije tijd. De werkgever betaalt het salaris van de medewerker dan door.
  • Ze kan deze verlofuren sparen. En de uren dan later gebruiken voor vrije tijd en/of verlof. De medewerker mag maximaal 66 verlofuren meenemen naar een volgend kalenderjaar. Behalve als ze hierover andere afspraken heeft gemaakt met de werkgever.
  • Ze kan deze verlofuren aan het einde van het kalenderjaar toevoegen aan haar levensfasebudget. De medewerker mag maximaal 66 verlofuren toevoegen. Deze uren worden in geld toegevoegd aan het levensfasebudget.
  • Ze kan deze verlofuren gebruiken voor haar levensloopregeling. Bijvoorbeeld voor seniorenverlof en/of ouderschapsverlof.
  • Ze kan deze verlofuren laten uitbetalen. Ze krijgt voor de verlofuren dan het uursalaris dat op dat moment voor haar geldt.

Deze verlofuren worden ook wel de bovenwettelijke uren genoemd of verlofbudget/verlofbron 2. In de CAO Kinderopvang zijn de regels opgenomen onder artikel 7.3.

Seniorenverlof

Er bestaat nog een afbouwregeling “seniorenverlof” voor medewerkers die in 2009 in de leeftijdscategorie 50-55 jaar (of ouder) vielen. Je moet dan wel onafgebroken in dienst zijn geweest bij een organisatie die onder de cao kinderopvang valt. Bij een voltijdbaan heb je dan recht op 153 uur extra verlof per kalenderjaar.

Berekenen vakantie en verlof

In de praktijk worden de wettelijke en bovenwettelijke uren al opgeteld. Als je dan een heel jaar hebt gewerkt op fulltime basis, dan heb je 210 verlofuren opgebouwd, te verdelen in 68,57% wettelijke uren en 31,43 % bovenwettelijke uren Het is dus niet zo dat je op 1 januari, bij het begin van het nieuwe jaar, deze rechten al hebt opgebouwd.

De systematiek hangt af van het softwaresysteem of methode die de werkgever gebruikt, de uitkomsten moeten wel hetzelfde zijn.

  • Werk je op basis van een dienstverband van 20 uur :
    • 20/36 * 210 = 116,67 uren (vakantie en verlof) in 1 jaar.
    • je werkt 1040 uur (52 * 20) op jaarbasis. opbouw 11,2179 % = 116,67 uur
  • Werk je op basis van een dienstverband van 20 uur maar je werkt ook extra uren: hiervoor zijn 2 methodes
    • berekening op basis van de werkelijk gewerkte uren per week,  de toename uren varieert dan per week. Werk je dus een week minder uren dan zal je ook minder opbouwen. Opbouw 11,2179 % per gewerkt uur.
    • berekening verlof over je vaste contracturen en wanneer er extra uren worden uitbetaald. Over deze extra uitbetaalde uren bouw je 11,2179% vakantie- en verlofuren op.
  • Werk je op basis van een dienstverband van 0 uur ? Per gewerkt uur krijg je dan 12,6354 % van vakantie- en verlof uren. (Bij een dienstverband van x-aantal uur zijn de vakantie-uren inbegrepen, bij een nul-uren dienstverband niet).

Uitbetalen vakantie en verlof

De (wettelijke) vakantie-uren mogen niet tussentijds uitbetaald worden, tenzij je dienstverband eindigt. De wettelijke vakantie-uren zijn ingesteld ter bescherming van de werknemer, zodat deze jaarlijks genoeg vakantie opneemt.

De (bovenwettelijke) verlofbudgeturen mogen wel tussentijds uitbetaald worden tegen het dan geldende uurloon. Als de werknemer geen specifieke bestemming heeft gegeven voor deze uren kan de werkgever deze aan het einde van jaar uit betalen.

Minimaal verlof

Per jaar neem je in ieder geval 1 keer 2 weken aaneengesloten vakantie op.