corona
corona

kinderen vaker thuis

Door het lerarentekort in combinatie met het coronavirus moeten ouders, hun werkgevers en scholen zich weer voorbereiden op kinderen die vaak thuis zullen zijn de aankomende maanden, zo verwacht Stichting Voor Werkende Ouders. Het aantal meldingen dat wordt gedaan door ouders op het meldpunt van de stichting, stijgt snel.

Doordat leerkrachten, docenten en pedagogisch professionals in de kinderopvang niet mogen werken bij ziekteverschijnselen en moeten wachten op de uitslag van een coronatest, worden klassen en groepen naar huis gestuurd. Terwijl in beide branches al een groot personeelstekort is, wordt het probleem nu alleen nog maar groter. Voor Werkende Ouders waarschuwt daarom ouders en hun werkgevers dat dit de aankomende maanden veelvuldig het geval zal zijn. De druk op ouders om werk en zorg te combineren wordt hiermee weer groter.

Gevolgen voor BV Nederland

Marjet Winsemius, directeur van Stichting Voor Werkende Ouders, maakt zich zorgen. ‘Uit onderzoek onder onze achterban blijkt dat ouders tijdens de lockdown de druk van thuisonderwijs, zorg en werk als extreem zwaar hebben ervaren. Het aantal meldingen van ouders over hun kinderen die weer thuis zitten stijgt nu weer en de herfst moet nog beginnen. Het heeft ook gevolgen voor hun werkgevers en daarmee BV Nederland. Werken met een peuter op schoot, werkt toch niet optimaal.’

Scholen en werkgevers moeten zich ook voorbereiden

Ook constateert Voor Werkende Ouders dat veel scholen niets geregeld hebben als kinderen thuis moeten blijven. ‘Dit is zorgelijk’, zegt Winsemius. ‘Als je kind echt langer thuis komt te zitten en school heeft niets geregeld dan loopt je kind een achterstand tot zijn of haar klas op. Hoe ze dat moeten inhalen, is dan nog maar de vraag. Scholen moeten dit echt gaan regelen.’Voor Werkende Ouders roept werkgevers op om mee te denken met hun werknemer. ‘Verlof- en vakantiedagen zijn in veel gevallen al opgenomen en ouders zitten met hun handen in het haar hoe ze het nu weer op moeten lossen’, aldus Winsemius. ‘In Belgie is er speciaal corona ouderschapsverlof geregeld om het te kunnen bolwerken. Dat zou in Nederland ook een goede oplossing zijn.’ Ook roept de stichting scholen op om thuisonderwijs naast normaal onderwijs te verzorgen.

Over Stichting Voor Werkende Ouders

Stichting Voor Werkende Ouders zet zich in voor de juiste voorwaarden om werk, gezin en zorg te combineren. Zij denken namelijk dat het makkelijker kan. Zij lobbyen en ondersteunen ouders bijvoorbeeld met tips en trics om het makkelijker te maken. Loop jij ergens tegenaan? Heb je ideeen voor hun? Mail ze dan!Tijdens de lockdown opende wij het meldpunt Deuren zijn geopend. Het meldpunt laat duidelijk zien waar ouders en kinderen tegenaan lopen.

Persbericht Voor Werkende Ouders