corona
corona

Druk op werkende ouders

De schooldeuren gingen voor veel ouders afgelopen dagen niet open omdat hun kind een snotneus heeft. Naast het halve dagen model van scholen, broertjes en zusjes niet op dezelfde dag of groep, geen aansluiting bij de BSO en problemen met de noodopvang was dit de meest gehoorde melding die ouders deden bij het Meldpunt ‘Deuren weer geopend’ van Stichting Voor Werkende Ouders.

Ouders en kinderen waren blij toen aangekondigd werd dat de deuren van kinderopvang en school weer open gingen. In de praktijk levert het echter veel problemen op, zo laat het aantal meldingen zien bij het meldpunt. In 3 dagen tijd zijn er al ruim 400 meldingen gedaan. Ouders met een cruciaal beroep worden geweigerd voor noodopvang omdat school nu weer gewoon open is. Scholen hebben gekozen voor het halve dagen model, waardoor veel contactmomenten ontstaan en ouders helemaal niet meer toekomen aan werken. Kinderen van 4 worden geweigerd. Er is geen aansluiting met de BSO. Kinderen met hooikoorts met doktersverklaring worden geweigerd. Kinderen in de noodopvang worden van hot naar her verplaatst. Vervoer naar speciaal basisonderwijs loopt niet omdat de chauffeurs vaak wat ouder zijn en dus een risicogroep. Thuisonderwijs wat al niet goed liep, is gestopt terwijl er nog veel kinderen thuis zitten.

Ouders met handen in het haar

‘Ouders zitten met hun handen in het haar’, aldus Marjet Winsemius, directeur van stichting Voor Werkende Ouders. ‘Een ouder die noodopvang nodig heeft omdat ze op de IC werkt maar de school dit niet meer biedt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Het voorbeeld staat helaas niet op zichzelf. Zo krijgen andere ouders gewoon te horen dat als het ze niet zint, ze maar op zoek moeten naar een andere school.’

Natuurlijk gaat het ook op veel plekken goed. Winsemius: ‘We krijgen gelukkig ook veel meldingen van ouders die met prachtige voorbeelden komen van hoe het ook kan. Zeer betrokken leerkrachten die elke week persoonlijk contact hebben gezocht met leerling en ouders. Thuisonderwijs wat perfect geregeld was. Pedagogisch professionals die zich nog steeds inzetten om ervoor te zorgen dat er 24/7 noodopvang is. Maar we houden ons hart vast de aankomende tijd, zeker als dit langer duurt.’  

Druk op werkende ouders

Ook maakt Winsemius zich zorgen over de druk op werkende ouders. Deze is normaal al hoog, maar de afgelopen weken werd de druk nog eens extra verhoogd door het thuisonderwijs. Werkgevers verwachten nu weer dat ouders ‘gewoon’ weer aan het werk kunnen, maar door de oplossingen van scholen is dit in veel gevallen onmogelijk en zal de druk zo hoog blijven, verwacht Winsemius. De eerste signalen komen al binnen bij het meldpunt.

Ouders kunnen nog steeds gebruik maken van het meldpunt ‘Deuren zijn geopend’ op www.voorwerkendeouders.nl. Voor Werkende Ouders neemt alle signalen mee naar de betrokken ministeries en de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de problemen van ouders.

Bron : Stichting Voor Werkende Ouders