corona
mondkapjes

Waar en hoe

Op 30 september gaf het kabinet het advies om mondkapjes te dragen in de openbare ruimte. De basisregels blijven van kracht en zijn essentieel om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te verkleinen: blijf met verkoudheidsklachten thuis en laat je testen, houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte en houd je aan de hygiënemaatregelen.

Ben je werkzaam in de zorg? Bekijk dan deze pagina over hygiëne, mondkapjes en persoonlijke bescherming in de zorg.

Bewezen effect van niet-medische mondkapjes is klein

Waarschijnlijk helpen mondkapjes maar beperkt bij het voorkomen van besmetting van anderen. Als iedereen zich aan de basisregels houdt, is het niet nodig om een mondkapje te dragen. (Dus: blijf thuis bij klachten, laat je testen, houd afstand, vermijd drukte en houd je aan de hygiënemaatregelen). Eerder werd berekend dat een buitenproportioneel aantal mensen in openbare ruimte een mondkapje moest dragen om één besmetting te voorkomen. Inmiddels is het aantal besmettelijke mensen in Nederland echter zodanig toegenomen, dat deze verhouding kleiner is geworden. Toch is het bewezen effect van het dragen van niet-medische mondkapjes om de verspreiding van het nieuwe coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2) te voorkomen klein. Op korte termijn zal ook niet met zekerheid gezegd kunnen worden of mondkapjes wel of geen meerwaarde hebben.

Besluit over gebruik van mondkapjes

Het OMT Outbreak Management Team  gaf in een advies van 12 oktober aan dat het de discussie over het gebruik van mondkapjes niet-proportioneel vond. De discussie zelf was volgens het OMT belangrijker geworden dan het mogelijk belang van de mondkapjes voor de gezondheid. Om die reden vroeg het OMT aan de beleidsmakers een besluit te nemen over het gebruik van de mondkapjes.

Effectiviteit van niet-medische mondkapjes

De effectiviteit van een niet-medisch mondkapje hangt sterk af van de kwaliteit van de materialen, pasvorm en de wijze waarop de gebruiker met het mondkapje omgaat. Gebruik liever geen stofzuigerzak of -filter in een mondkapje. De term mondkapje klopt eigenlijk niet helemaal, het moet namelijk ook over de neus worden gedragen om een effect te hebben. 
Bekijk de veelgestelde vragen over mondkapjes op rijksoverheid.nl.

Uitzondering voor openbaar vervoer 

Gebruik van een niet-medisch mondkapje is verplicht als je reist met het openbaar vervoer, omdat je hier niet voldoende afstand van elkaar kunt houden. Ook voor ander van A naar B vervoer geldt inmiddels deze verplichting. 

Mondmasker bij thuis afscheid nemen bij overlijden

Het kan zijn dat je thuis persoonlijk afscheid wilt nemen als een familielid gaat overlijden die besmet is met het nieuwe coronavirus, of van wie het vermoeden bestaat dat deze persoon besmet is. Je moet je dan beschermen tegen het nieuwe coronavirus. In dat geval moet je een medisch mondneusmasker gebruiken. Bij fysiek contact moet je zorgen voor goede hygiënemaatregelen. Was je handen na fysiek contact en na het bezoek zorgvuldig met water en zeep, droog daarna goed je handen. Is een direct familielid met COVID-19 opgenomen in een zorginstelling, overleg dan met de arts of het mogelijk is om afscheid te nemen.

Handschoenen in openbare ruimtes niet nodig

Het dragen van handschoenen is openbare ruimtes is niet nodig. Was je handen zorgvuldig met water en zeep, droog daarna goed je handen. Doe dit in ieder geval als je van buiten komt, als je je neus hebt gesnoten, vóór het (klaarmaken van) eten en nadat je naar de wc bent geweest. Hoest of nies in je elleboog en kom zo min mogelijk aan je gezicht.

Bron : RIVM