Oppasen

Oppassen hoort tot de zogenaamde “informele kinderopvang”. Deze vorm van kinderopvang valt niet onder de Wet op de Kinderopvang en de oppassers worden dus ook niet betaald volgens de cao Kinderopvang. Om oppasser te zijn hoef je ook geen diploma’s te hebben. Dit heb je bijvoorbeeld wel nodig als gastouder.

Vaak wordt dit in informele sfeer geregeld tussen ouder(s) van kinderen en bijvoorbeeld een buurmeisje, of door het oppassen (babysitten) bij een neefje / nichtje. Voor velen is het ook het eerste baantje waarmee een zakcentje verdient wordt.

Voor sommigen is het ook een eerste stap om een opleiding te volgen waarmee ze later werkzaam kunnen zijn in de kinderopvang en/of andere branches waarbij ze de zorg over kinderen hebben (jeugdzorg, welzijn etc).

Alhoewel het niet wettelijk geregeld is, is er een hele markt van vraag en aanbod, soms voor incidenteel, soms voor vaste tijdstippen.

[poll id=”25″]

Ben jij op zoek naar oppassers ? Kijk dan eens op deze pagina ! Of bekijk de profielen van deze gastouders.

Ben jij op zoek naar oppaswerk ? Deze ouders zoeken een oppas !