corona
corona

Kinderen en coronavirus

Er zijn veel vragen over kinderen en het coronavirus. Hieronder een vraag en antwoord van de RIVM, over kinderen en het coronavirus (bijgewerkt op 26 april 2020 10:00 AM)

Veelgestelde vragen

Waarom is de 1,5 m maatregel voor jonge kinderen onderling minder streng?

Dat komt doordat kinderen een kleinere rol spelen in de verspreiding dan volwassenen. We weten dat er weinig kinderen zijn met COVID-19 en dat als kinderen ziek worden, de ziekte milder verloopt. Uit lopend onderzoek lijkt het dat de overdracht van het virus van kinderen onderling of van kinderen naar volwassenen minder vaak voorkomt. Naar school gaan en buitenspelen kan dus gewoon.

Toch is het verstandig om het contact tussen kinderen uit verschillende groepen, tussen kinderen en ouders en tussen ouders onderling zoveel mogelijk te beperken. Daarom moeten de 1,5 meter maatregel wel zoveel mogelijk toegepast worden, en zeker tussen basisschoolleerlingen en leraren. Het is ook heel belangrijk dat kinderen regelmatig hun handen met water en zeep wassen, en hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog.

Kinderen met verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius, moeten thuisblijven. Als het kind 24 uur klachtenvrij is, mag het weer naar school en buiten spelen. Uiteraard blijven kinderen met koorts en/of hoesten en/of benauwdheid, of wanneer een gezinslid deze klachten heeft ook thuis. Zie ook de vragen en antwoorden over je eigen gezondheid.

Waarom moeten leraren wel afstand tot anderen houden?

Volwassenen spelen een grotere rol in de verspreiding van COVID-19 dan kinderen. We weten dat de overdracht van het virus van kinderen onderling of van kinderen naar volwassenen minder vaak voorkomt. Kinderen kunnen wel besmet raken door volwassenen. Daarom moeten de 1,5 meter maatregel wel zoveel mogelijk toegepast worden, en zeker tussen basisschoolleerlingen en leraren

Mijn kind behoort tot een risicogroep, kan mijn kind naar school, kinderopvang en BSO?

Kinderen met onderliggende medische problematiek lijken geen groter risico te lopen op een ernstig beloop van COVID-19 dan gezonde kinderen, uitgezonderd wellicht kinderen met ernstig overgewicht en/of suikerziekte. Bij twijfel is het verstandig te overleggen met de behandelend (kinder)arts en de schoolleiding te overleggen.

Een gezinslid behoort tot een risicogroep. Mag mijn kind dan naar school?

Wanneer een gezinslid in de risicogroep valt en onder specialistische behandeling is, overleg dan met uw arts en de schoolleiding.

Mijn kind heeft hooikoorts, kan mijn kind naar school, kinderopvang op BSO?

Ja het kind kan naar school, maar omdat de klachten van hooikoorts en het nieuwe coronavirus erg op elkaar lijken kan overleg met de huisarts of schoolleiding nodig zijn. Niezen is bijvoorbeeld een typische klacht van hooikoorts maar niezen kan ook het begin zijn van een verkoudheid of COVID-19 Houdt het kind bij twijfel thuis.

Kunnen leraren en werkenden in de kinderopvang en BSO getest worden?

Als de basisscholen en kinderopvang weer open zijn, is het voor leraren mogelijk om bij neusverkoudheid of hoesten of koorts die langer dan 24 uur aanhouden getest te worden op COVID-19.

Waarom mogen kleinkinderen niet op bezoek bij opa en oma?

De maatregel dat we in Nederland zo veel mogelijk thuisblijven en alleen naar buiten gaan als het noodzakelijk blijft van kracht. Dat de basisscholen en kinderopvang nu weer open gaan, betekent niet dat we de andere maatregelen niet op moeten volgen. Ouderen zijn extra kwetsbaar. Ondanks dat kinderen een kleine rol spelen in de verspreiding van COVID-19, is het nog steeds belangrijk om als gezin zoveel mogelijk thuis te blijven.

Mogen kinderen bij elkaar spelen?

Kinderen onder de twaalf jaar mogen met elkaar buitenspelen. Kinderen van 12 tot 18 jaar mogen ook samen buiten zijn en/of sporten, maar moeten wel 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Waarom zal de opening van basisscholen en kinderopvang niet tot meer IC intensive care -opnames leiden?

Dat komt doordat kinderen een kleine rol spelen in de verspreiding. Daarbij worden kinderen minder snel besmet en ziek dan volwassen. Bij kinderen met COVID-19 verloopt de ziekte milder. Zo komen luchtwegklachten minder vaak voor bij kinderen dan bij volwassenen. De verwachting is daarom dat de opening van scholen en kinderopvang niet tot meer opnames op de Intensive Care zal leiden.

Hoe zit het met de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma voor mijn kind en het nieuwe coronavirus?

Het is heel belangrijk dat je kind de gebruikelijke vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma krijgt. Stel je bijvoorbeeld de 14-maandenprikken uit, dan geeft dat risico op ziekten zoals mazelen en hersenvliesontsteking door meningokokken. Dat zijn heel besmettelijke ziekten die in Nederland nog voorkomen. Heb jij of je kind verkoudheidsklachten of koorts, óf heeft iemand in het gezin koorts, neem dan contact op met het consultatiebureau.

Meer weten over vaccineren en het nieuwe coronavirus? Ga naar de veelgestelde vragen op de site van het Rijksvaccinatieprogramma.

Bron: RIVM

Volgt u ons al op Facebook ?