app

Tijdens de eerste coronagolf lanceerden het Erasmus MC-Sophia en de Erasmus Universiteit de Grow It-app in de regio Rotterdam. Deze app steunt jongeren bij het omgaan met stress, verveling en eenzaamheid tijdens de coronacrisis. Dankzij een subsidie vanuit het ZonMw-programma Juiste Zorg Op de Juiste Plek is de Grow It!-app tijdens de nieuwe lockdown beschikbaar voor alle jongeren in Nederland.

Juist in de levensfase waarin sociale interactie en autonomie centraal staan, krijgen jongeren nu te maken met eenzaamheid, stress en onzekerheid. Met het doel om inzicht te krijgen in de emoties van de jongeren en hen te helpen met de huidige situatie om te gaan is de Grow It! app ontwikkeld. De app was een succes tijdens de eerste coronagolf, in totaal hebben bijna 900 jongeren uit de regio Rotterdam de app gedownload. Uit de eerste bevindingen blijkt dat 54% van de deelnemers vaker nadacht over hoe ze zich voelden.

Juiste zorg op de juiste plek

Het ZonMw-programma Juiste Zorg Op de Juiste Plek (JZOJP) heeft als uitgangspunt het voorkomen, vervangen en verplaatsen van zorg. Omdat de Grow It! app hier een waardevolle bijdrage aan kan leveren, wordt deze met financiering vanuit het programma JZOJP op 15 december 2020 opnieuw geopend voor alle jongeren in Nederland.

Steun bij gevoelens

Voor zover bekend is Grow It! de eerste gamified smartphone app in Nederland die jongeren gericht steunt bij gevoelens van angst, somberheid, eenzaamheid en stress tijdens de coronacrisis. Jongeren die meedoen aan het wetenschappelijke onderzoek kunnen de app gratis downloaden op hun telefoon. Elke dag ontvangen ze op vijf willekeurige momenten een korte vragenlijst met vragen over hun slaap, beweging, emoties, sociaal gedrag, eenzaamheid en stress. Ook doen ze mee aan opdrachten, zogeheten challenges. De opdrachten helpen de jongeren gevoelens te delen of een activiteit te ontplooien. De app werkt tegelijkertijd als een soort dagboek.

Kijk voor meer informatie op de website van de Grow It! app.