testen

Nu de basisscholen en de kinderopvang weer open zijn, komt het vaker voor dat kinderen worden getest. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een kind in quarantaine zit omdat een klas- of groepsgenootje COVID-19 heeft.

Ouders bepalen altijd zelf of zij hun kind willen laten testen. We kunnen ons voorstellen dat er vragen zijn over het testen van kinderen. Wanneer is het nodig? Waarom is het nodig? Hoe gaat dat testen in zijn werk? Welke testmethode wordt er gebruikt? GGD GHOR NL beantwoordt deze vragen in dit artikel:

Sinds 8 februari zijn de basisscholen en de kinderopvang weer open. Volgens het beleid van de overheid test de GGD nu ook kinderen tot 13 jaar zónder klachten. Dit doen we als een kind in quarantaine zit omdat een klas- of groepsgenootje COVID-19 heeft. Een kind uit de directe omgeving van een besmet persoon, wordt door het ministerie zelfs geadviseerd zich zowel direct als op dag 5 te laten testen. Hierbij geldt het advies om direct te testen veel minder dringend dan bij de test op of na dag 5.

We kunnen het ons voorstellen dat u vragen heeft over het testen van kinderen. Wanneer is het nodig? Waarom is het nodig? Hoe gaat dat testen in zijn werk? Welke testmethode wordt er gebruikt? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel

Wanneer een kind laten testen
Er zijn eigenlijk drie situaties waarbij geadviseerd wordt om een kind te laten testen:

  1. Heeft uw kind corona gerelateerde klachten? Dan is het advies het kind zo snel mogelijk te laten testen. Tot de uitslag bekend is, blijft uw kind binnen en houdt zoveel mogelijk afstand van de huisgenoten.
  2. Is de juf, meester of een ander kind uit de klas/groep positief getest? Dan moet uw kind eigenlijk 10 dagen in quarantaine. Laat u het kind na 5 dagen testen en is de uitslag negatief? Dan mag uw kind uit quarantaine.*
  3. Kom uw kind naar voren in een bron- en contactonderzoek als nauw contact en moet hij/zij om die reden in quarantaine? Bijvoorbeeld omdat iemand anders uit het gezin of het beste vriendje uit de klas waarmee hij gisteren nog heeft gespeeld corona heeft? Het advies is dan om deze kinderen zo snel mogelijk te laten testen. En vervolgens, na een negatieve uitslag, ook nog eens op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon. Als de testuitslag na dag 5 weer negatief blijkt te zijn, mag uw kind uit quarantaine. Hierbij geldt ook weer dat het advies voor de eerste test veel minder dringend is dan bij de test op of na de vijfde dag.

Testen met zorg en aandacht
We begrijpen dat u het wellicht spannend vindt om uw kind te laten testen. Of dat uw kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie. Er zal dan extra rekening mee worden gehouden door bijvoorbeeld een heel kindvriendelijke en ervaren medewerker meer uit te laten leggen en meer rust en tijd te laten nemen voor de test zelf.

Als het mogelijk is, worden kinderen ingepland op speciale kindertestlocaties. Zijn deze in uw regio niet beschikbaar? Dan kunt u ervan verzekerd zijn dat wij extra zorg en aandacht besteden aan het testen van uw kind (soms zelfs met ‘testdiploma’). In de praktijk blijkt dat kinderen de testafname bij de GGD’en niet als erg vervelend beleven. Natuurlijk is het spannend van tevoren, maar we horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’.

Als meerdere personen uit een gezin tegelijkertijd getest moeten worden, wordt u altijd samen met uw kind getest.

Testmethoden
Kinderen worden bij de GGD getest met een PCR- of antigeentest. De methode is gelijk: met een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel- en/of neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd.

Er zijn een paar GGD’en die daarnaast gebruik maken van de Sabbelwat. Dat is een ander soort testmethode waarbij een kind aan een sponsje op een stokje moet sabbelen om 2 ml. speeksel op te kunnen vangen. In de praktijk blijkt dat een kind vaak langer dan een kwartier moet sabbelen om voldoende speeksel op te vangen. Daarmee is deze methode niet per definitie kindvriendelijker dan de veel gebruikte PCR- of antigeentest. Bijkomend nadeel van deze methode is dat de testresultaten apart geanalyseerd moeten worden. De testuitslag kan in sommige gevallen daarom langer op zich laten wachten.

Naast de Sabbelwat heeft u misschien ook gehoord van een blaas- of ademtest. Dit klinkt voor kinderen natuurlijk als de ideale test. Helaas wordt deze test nu nog in de praktijk gevalideerd voor volwassenen en is dus nog niet beschikbaar. Er wordt in een later stadium ook onderzoek gedaan naar de geschiktheid van deze test voor kinderen en naar andere testmethoden waarbij het wattenstaafje overbodig wordt. Voor meer informatie over de verschillende testmethoden verwijzen we u graag naar de website van de Rijksoverheid.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen uw kind niet te laten testen. Het laten testen van uw kind is nooit verplicht. Een kind mag ook 10 dagen in quarantaine blijven om daarna klachtenvrij terug naar school of de kinderopvang te gaan. Dat is volledig aan u.

Meer informatie?
* In ons vraag en antwoordoverzicht vindt u meer informatie waarom geadviseerd wordt kinderen in deze situaties te testen. In dat document treft u ook alle linkjes over dit onderwerp op de pagina’s van het RIVM en de Rijksoverheid. Klik daarvoor op onderstaande link.

Klik hier voor vragen en antwoorden over het testen van kinderen tot en met 12 jaar

Bron : Veranderingenkinderopvang.nl