testen

Vandaag is de nieuwe maatregel ingegaan dat je met milde klachten ook een zelftest mag doen in plaats van de PCR-test bij de GGD. Dit geldt voor gevaccineerde, ongevaccineerde en van een besmetting herstelde medewerkers. Wij verwachten dat de wachttijden voor de teststraat hierdoor iets zullen afnemen en hopen dat daarmee de voorrangsroute voor medewerkers uit de kinderopvang weer effectiever wordt.

Let op: er is ook kritiek op deze maatregel omdat het niet waterdicht zou zijn. Blijf daarom ook de basisregels volgen, herhaal de zelftest regelmatig en laat bij twijfel toch een PCR-test bij de GGD uitvoeren. In sommige gevallen is de PCR nog steeds verplicht (o.a. na 5 dagen quarantaine).

Komen er gratis zelftesten?
Vooralsnog is er geen witte rook vanuit het ministerie van SZW over het verstrekken van zelftesten aan de kinderopvang. Er is begrip voor de vraag, maar de BK / BMK ziet voor nu geen verandering in het beleid. Uiteraard blijven zij de vraag daarover in het wekelijks overleg met het ministerie onder de aandacht brengen.

Vraag

Centraal inkopen lijkt voorlopig niet mogelijk te zijn. Leveranciers kampen wegens de grote vraag met tekorten.