corona

Heeft u genoeg vakantiedagen ?

Het is vakantietijd! Er worden al weer nodige reizen aangeboden naar het buitenland. Bij een aantal landen dient u rekening te houden met quarantaine. En dat mag niet plaats vinden als de kinderen weer naar school gaan.Of ten laste van uw werkever.

Quarantaineregels na vakantie in oranje en rode landen

Wat zijn de regels voor leerlingen, ouders, onderwijs- en kinderopvangpersoneel na een vakantie in landen met een oranje of rood reisadvies?

Als u op vakantie wilt naar het buitenland, controleer dan eerst het reisadvies voor dat land op Nederlandwereldwijd.nl. Het wordt afgeraden om op vakantie te gaan naar ‘oranje landen’, voor ‘rode landen’ geldt een negatief reisadvies. Wie toch terugkomt uit een oranje of rood land wordt dringend geadviseerd 14 dagen in quarantaine te gaan.

Ouders, docenten of onderwijspersoneel moeten na een vakantie in een oranje of rood land ook thuisblijven en mogen niet op school of op het schoolplein komen. voor eventueel halen en brengen van kinderen zullen ze anderen moeten vragen.

Scholen doen er verstandig aan, ook hun personeel hier op te wijzen, zodat ze na de vakantie niet voor verrassingen komen te staan.

Voor wie geldt de quarantaine na een vakantie in een oranje of rood land?

De quarantaine geldt ook voor kinderen van boven de 12 jaar. Omdat kinderen tot en met 12 jaar nauwelijks een rol spelen bij besmetting met COVID-19 geldt voor hen de uitzondering dat zij wel naar school mogen en aan sportactiviteiten mogen deelnemen.

Is quarantaine na een vakantie in een oranje of een rood land een geldige verzuimreden?

Quarantaine na een vakantie in oranje of rode landen (gebieden waarvan afgeraden wordt om er op vakantie te gaan) is geen geldige reden voor verzuim van leerlingen. Scholen zullen in dat geval dus leerplicht moeten inschakelen. Scholen zijn in deze situatie niet verplicht om leerlingen afstandsonderwijs aan te bieden (maar het is ook niet verboden). Als ouders van kinderen boven de 12 jaar naar oranje of rode landen op vakantie gaan, is het hun eigen verantwoordelijkheid om 14 dagen voor het begin van de school terug te zijn.

Landen waar vakantiereizen mogelijk zijn (zoals bekend 23-07-2020)

U kunt weer reizen naar de volgende landen. Blijf wel alert op de risico’s. Zo kunnen landen binnen korte tijd strenge maatregelen nemen als er een piek is in het aantal corona-besmettingen.

Komt u uit een geel gebied in deze landen, dan hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine. Klik op de link om het reisadvies te zien:

Landen waar vakantiereizen worden afgeraden

ZwedenBulgarijeRoemenië en Kroatië blijven voorlopig ‘oranje’. Dat heeft te maken met de gezondheidssituatie in die landen. Gaat u toch, dan wordt u dringend geadviseerd om bij terugkomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Landen waar vakantie mogelijk is zodra grens opengaat

Een aantal landen moet nog besluiten wanneer Nederlandse toeristen weer worden toegelaten. Het gaat om de volgende landen:

De verwachting is dat deze landen de komende weken hun grenzen openstellen voor toeristen.

Reizen buiten Europa

Voor reizen buiten Europa blijft het reisadvies vooralsnog ‘oranje’, wat betekent dat vakantiereizen buiten Europa worden afgeraden. De verwachting is dat de richtlijnen binnen enkele weken ook voor sommige landen buiten Europa worden versoepeld. Blijf de reisadviezen dus goed volgen.

Let op: er blijven risico’s

Ook waar vakantiereizen weer mogelijk worden, blijven er risico’s. Bij een opleving van het coronavirus kunnen landen strenge maatregelen nemen of opnieuw invoeren. De situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

Bereid uw reis goed voor

Bent u van plan om op reis te gaan naar het buitenland, lees dan voor uw vertrek het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. U weet dan of u naar het land kunt reizen en wat ter plaatse de actuele situatie is.

Informeer uzelf goed over de in het land geldende regels, zoals het gebruik van mondkapjes, afstand houden – in sommige landen geldt een minimum van 2 meter – of de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Beschikt u niet over deze informatie, neem dan contact op met uw reisorganisatie, hotel, camping, B&B, het toerismebureau in de plaats van bestemming of de lokale autoriteiten.

Reisapp en veelgestelde vragen

Kaart van Europa met gele, oranje en rode landen
Situatie 21-7-2020