euro

‘Vorige week is het rapport verschenen van de onderzoekscommissie van de Tweede Kamer. De commissie die heeft gekeken naar de problemen met de kinderopvangtoeslag. De conclusie is hard, en terecht: ouders is ongekend onrecht aangedaan.

Gedupeerde ouders zijn vooringenomen behandeld. Dat gebeurde door álle lagen van de overheid. De commissie roept daarom op om ouders snel en ruimhartig te compenseren.

€30.000 = €30.000

Het kabinet neemt die oproep ter harte. Daarom hebben we deze week afgesproken om ouders sneller te helpen. Tijdens een bijeenkomst in het Catshuis hebben we besloten om alle ouders vóór 1 mei 30.000 euro te betalen. Het is een eerste betaling. Dat wordt door ons nooit teruggevraagd.

We verwachten dat we met dit bedrag  een deel van de gedupeerde ouders meteen ruimhartig en volledig kunnen compenseren. Ouders die een hogere schade hebben, worden natuurlijk nog altijd vergoed. Dat past precies in de persoonlijke aanpak waarvoor we al eerder gekozen hebben.

Voor alle helderheid: de vergoeding is belastingvrij, wordt niet verrekend met lopende toeslagen en is vrijgesteld voor de vermogenstoets van toeslagen. 30.000 euro = 30.000 euro.

Ouders die al een compensatiebedrag gekregen hebben, lager dan 30.000 euro, krijgen het verschil bijbetaald.

Sommige ouders zitten in de schuldhulpverlening. Met de schuldeisers ben ik in overleg hoe we hier mee omgaan. Persoonlijke zaakbehandelaren zorgen daarbij altijd voor de persoonlijke begeleiding.

Ook voor kinderen

Ouders zijn de dupe van de problemen met toeslagen. Kinderen zijn daardoor ook zwaar getroffen. Er komt een vergoeding voor de kinderen. Daar ben ik enorm blij mee. In het Catshuis hebben we afgesproken te bekijken hoe die vergoeding er uit gaat zien. We bespreken het ook met het Kindpanel.

We bellen terug

Sinds dinsdag zijn er duizenden mensen die contact zoeken met ons Serviceteam. Het is zo druk dat niet iedereen meteen antwoord krijgt. Op de pagina aanmelden staat een formulier waar u uw gegevens kunt invullen en dan wordt u teruggebeld. Ja, het is weer een formulier, maar mijn collega’s bellen u terug. Dat kan heel goed januari worden. Ook dan komt u in aanmerking voor compensatie.

Op 3  januari komt het kabinet opnieuw bij elkaar om te praten over het rapport Ongekend Onrecht. We gaan dan ook praten over andere onderwerpen die in het rapport staan. We willen er alles aan doen om te voorkomen dat dit het enorme onrecht nog een keer gebeurt.’

Bron: Staatssecretaris Alexandra van Huffelen schrijft op deze plek iedere 2 weken over haar werk.