vaccinatie

Lees de vragen en antwoorden over verplichting van vaccinatie tegen het coronavirus. En wie als eerste een vaccinatie krijgt. 

Waarom starten we in Nederland pas op 8 januari, terwijl andere landen al eerder zijn gestart?

Het gaat om de snelst haalbare planning met alle zorgvuldigheidseisen en stappen die pas gezet kunnen worden na EMA-goedkeuring. Op 24 december heeft de Gezondheidsraad een spoedadvies uitgebracht over de geschiktheid van het vaccin voor specifieke doelgroepen. Ook moet de informatie vanuit EMA, CBG en de Gezondheidsraad over eventuele bijwerkingen en contra-indicaties (specifieke medische situaties waarin het vaccin wordt afgeraden) worden verwerkt in de medische richtlijn van het RIVM, in IT-systemen en in belscripts die in het GGD-callcenter en op de priklocaties worden gebruikt. Ook worden alle systemen uitvoerig getest.

Op welke locaties starten de vaccinaties in januari?

De voorbereidingen voor vaccinatie tegen het coronavirus zijn in volle gang. Op 8 januari starten GGD’en met het vaccineren van de eerste zorgmedewerkers en verpleeghuizen. De locatie waar de eerste vaccinaties plaatsvinden is Veghel. Houten en Rotterdam the Hague Airport volgen op 11 januari.  

Op maandag 18 januari wordt er op de volgende locaties gevaccineerd: Alkmaar, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Breda, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Goes, Groningen, Houten, Huizen, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Maastricht, Purmerend, Rotterdam the Hague Airport, Schiphol, Veghel, Venlo, Wijchen, Zwolle.

Is een vaccinatie tegen het coronavirus verplicht?  

Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. U kiest zelf of u zich laat vaccineren tegen het coronavirus. De overheid geeft informatie over het coronavaccin en het vaccineren. En legt uit wat het betekent voor de samenleving als veel mensen zich wel of niet laten vaccineren.

Wie krijgt als eerste een vaccinatie?  

De Gezondheidsraad heeft een advies gegeven aan het kabinet over de volgorde van vaccineren. Deze groepen zijn het eerst aan de beurt:

  • kwetsbare mensen in verpleeghuizen en instellingen
  • mensen met een verstandelijke beperking
  • hun zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers van verpleeghuizen krijgen als eerste een oproep voor vaccinatie. Daarna:

  • medewerkers uit de gehandicaptenzorg,
  • wijkverplegers,
  • Wmo-ondersteuners.

Waarom zou ik mij laten vaccineren?

Als iedereen zich laat vaccineren, kan corona niet meer om zich heen grijpen. Zo krijgen we stap voor stap meer vrijheid terug. Elk goedgekeurd vaccin is op tienduizenden mensen getest op veiligheid en bescherming. Een vaccinatie beschermt niet alleen uzelf. Maar ook uw familie, vrienden en de kwetsbare mensen om u heen.

Kunnen kinderen ook een vaccinatie krijgen? 

Het is nog niet duidelijk hoe het coronavaccin werkt bij kinderen. Op dit moment wordt verder onderzoek gedaan naar de werking en veiligheid van het coronavaccin bij kinderen.

Ik heb al corona gehad; moet ik mij dan ook laten vaccineren? 

De Gezondheidsraad adviseert nu om mensen die corona hebben gehad ook te vaccineren. Maar eerst moeten ieder coronavaccin zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Hoe word ik uitgenodigd?

Vanaf maandag 4 januari worden de eerste uitnodigingen verstuurd. De eerste groep die wordt opgeroepen bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. Wie een uitnodiging ontvangt, kan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal. Op maandag 8  januari vaccineert de GGD in Veghel en vanaf 11 januari in Houten en Rotterdam. Vanaf maandag 18 januari vindt het vaccineren plaats op 25 centrale locaties.

Waar kan ik mij laten vaccineren?

Hoort u tot de groep die aan de beurt is om zich te laten vaccineren? Dan krijgt u een uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie. Daarin staat ook waar u terecht kunt. Bijvoorbeeld op een GGD-locatie, bij de huisarts of een arts in een verpleeghuis.

Krijgen mensen met een auto-immuunziekte ook een vaccin? 

Welke groepen mensen wel of geen vaccin kunnen krijgen, is nog niet bekend. Er is nog onvoldoende informatie over de werking en veiligheid van coronavaccins voor mensen met een auto-immuunziekte.  

Kan ik nog reizen, en krijg ik nog toegang tot (openbare) plekken en gebouwen als ik me niet laat vaccineren? 

De overheid neemt geen extra maatregelen voor mensen die zich niet willen laten vaccineren. Vaccinatie is vrijwillig en niet verplicht. Maar het is wel belangrijk om u te laten vaccineren. Als veel mensen zich laten vaccineren, kan het virus zich niet meer op grote schaal verspreiden. Zo vermindert de druk op de gezondheidszorg. En kunnen de coronamaatregelen korter duren.

Na hoeveel tijd is pakweg 70% van de bevolking gevaccineerd?

Dat is nu nog niet te voorspellen. Dit hangt af van:

  • De beschikbaarheid van de vaccins,
  • Of de vaccins geschikt zijn voor de verschillende doelgroepen,
  • Of mensen bereid zijn zich te laten vaccineren tegen corona. Als iedereen zich laat vaccineren, kan corona niet meer zomaar om zich heen grijpen. Zo komt er stap voor stap meer vrijheid terug voor iedereen.