onderwijs

Vanaf maandag 8 februari gaan alle basisscholen weer volledig open.  Tot die tijd geven zij les op afstand. Een aantal leerlingen mag voor 8 februari al fysiek naar school. Ook het speciaal onderwijs mag voor 8 februari al volledig open zijn.

Basisscholen vanaf 8 februari weer open

Uit het OMT-advies blijkt dat het verantwoord is dat het primair onderwijs vanaf 8 februari weer open gaat.

Extra maatregelen

Er komen extra maatregelen om risico van verspreiding van het virus op scholen verder te beperken. Na overleg met de onderwijspartners worden ook de richtlijnen voor scholen aangepast. Meer informatie hierover volgt zo snel mogelijk.

Sneltesten op basisscholen

Op zeer korte termijn wordt gestart met de eerste sneltesten voor leraren in het basisonderwijs. Zo kunnen besmettingen snel worden opgespoord. Ook worden er voorbereidingen getroffen zodat uiteindelijk alle basisschoolleraren gebruik kunnen maken van sneltesten.

Testen met prioriteit

Leraren en ander onderwijspersoneel hebben en houden prioriteit bij de gewone teststraat van de GGD

Tot en met 5 februari uitzonderingen voor les op afstand

Op dit moment zijn de basisscholen gesloten en geven zij tot en met 5 februari les op afstand. Er is een aantal uitzonderingen. De volgende leerlingen kunnen wel naar school:

  • Leerlingen in kwetsbare posities 
  • Leerlingen met 1 of 2 ouders met een cruciaal beroep.

Op school gelden voor deze leerlingen regels tegen verspreiding van het coronavirus.

Kinderopvang gesloten tot 8 februari

De kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar gaat vanaf 8 februari weer open. Tot die tijd is de kinderopvang gesloten. Kinderen in een kwetsbare stuatie of kinderen van 1 of 2 ouders met een cruciaal beroep kunnen wel naar het basisonderwijs of de kinderopvang. Deze leerlingen kunnen op school terecht binnen de reguliere schooltijden.

Buitenschoolse opvang gesloten

De buitenschoolse opvang (bso) blijft voorlopig gesloten. Groepen kinderen op de bso zijn niet gelijk aan die op school, waardoor het openen van de bso tot extra contacten en mogelijk extra besmettingen zou leiden.

Schooladvies en eindtoets in groep 8

Het is belangrijk dat het schooladvies voor groep 8-leerlingen zorgvuldig wordt vastgesteld. Daarom krijgen basisscholen hiervoor 2 weken extra tijd. Zij kunnen tot 15 maart het schooladvies opnemen in het onderwijskundig rapport en invoeren in BRON. De Rijksoverheid vraagt scholen om deze extra tijd alleen te gebruiken als dat nodig is. Als basisscholen de extra tijd gebruiken, moeten zij dit goed afstemmen met de middelbare scholen waar hun leerlingen naartoe gaan.

De inzet is om de eindtoets voor groep 8 in schooljaar 2020/21 gewoon door te laten gaan. Er is op dit moment geen reden om de doorgang van de eindtoets te heroverwegen. Informatie over het afnemen van LVS-toetsen is te vinden op de website Lesopafstand.nl.

Kiezen voor een middelbare school

Basisschoolleerlingen en ouders/verzorgers die staan voor de keuze voor een middelbare school, kunnen op alternatieve manieren kennismaken. Er wordt een beroep gedaan op de creativiteit van scholen. Als handreiking heeft de VO-raad een aantal praktijkvoorbeelden verzameld, zoals een virtuele tour, vlogs en chat om de sfeer van de school te laten proeven.

Les op afstand

Op Lesopafstand.nl staat specifieke informatie over het geven van onderwijs op afstand.