Medewerkers in de kinderopvang leggen op 1 juli voor het eerst het werk neer in de provincie Noord-Holland en in Flevoland ten zuiden van Lelystad. Ze staken omdat werkgevers geen goede afspraken willen maken over het verlagen van de hoge werkdruk.

De week daarna, op 6 en 8 juli, volgen de collega’s in Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland vanaf Lelystad en de plaatsen daarboven. In de week van 13 juli wordt in Midden-Nederland gestaakt. Daarna gaat het estafettestokje door naar de overige regios’s. Op de stakingsdagen wordt voor ouders werkzaam in cruciale beroepen noodopvang geregeld. Het is twintig jaar geleden dat in de kinderopvang is gestaakt.

Aftrap landelijke actiedag vandaag

Vandaag trapte de FNV samen met ongeveer 100 aanwezige leden de acties af in Nieuwegein (=0,09 % van de werknemers in de kinderopvang) . Zij vertegenwoordigden daar ook collega’s uit de kinderopvang, buitenschoolse opvang en de voor- en vroegschoolse educatie (vve) die vandaag de opvang draaiende hielden. Op de actiedag is uiteindelijk besloten om niet – zoals eerder aangekondigd – al op 23 juni te beginnen met staken, zodat ouders langer de tijd hebben om zich te kunnen voorbereiden op de stakingen. De FNV maakt steeds minimaal 1 week voor aanvang van de stakingen kenbaar in welke regio dat zal zijn. Vanaf vandaag kunnen medewerkers zich digitaal registreren voor de stakingen.

Intimidatie van medewerkers

Debbie van Leiden, bestuurder FNV Kinderopvang: ‘De actiebereidheid is hoog, maar tegelijk ontvangt de FNV veel signalen van leden dat zij door hun directe werkgevers worden geïntimideerd om vooral niet te gaan staken. Met het verlopen van het ultimatum aan de werkgevers ontstaat het recht voor alle medewerkers om te staken. Sommige organisaties sturen berichten rond dat medewerkers zich moeten melden bij hun leidinggevende als ze willen gaan staken. Maar dat mag helemaal niet. Werkgevers proberen op deze manier onder het onderkruipersbeding uit te komen. Zo kunnen ze andere mensen inhuren om toch het werk te gaan doen. De FNV zal in dit geval contact met de organisaties opnemen en indien nodig juridische stappen.’

Het ultimatum aan de werkgeverskoepels BK en BMK is afgelopen maandag 14 juni verlopen. Er werken 108.000 medewerkers in de sector Kinderopvang.

Steun

De FNV is niet transparant over het aantal stemmers welke het eindbod hebben afgewezen. Het zou gaan om 95 % tegenstemmers. De grote vraag is hoeveel stemmers er meededen. De FNV Kinderopvang is heel stil over het aantal leden of het aantal stemmers. Blijkens ook een artikel in het AD:

Online gaan verhalen dat het slechts zou gaan om 75 activistische leden, maar dat ontkent een FNV-woordvoerster tegen deze krant. ,,Het was natuurlijk wel een representatief aantal.” Ze wil niet laten weten om hoeveel leden het wél ging. ,,Vanwege onze onderhandelingspositie.” De zegsvrouw kan ook niet aangeven hoeveel leden van FNV Zorg & Welzijn überhaupt werken in de kinderopvang. ,,Uit concurrentieoverwegingen.”

CNV Kinderopvang

De CNV Kinderopvang neemt voor zover bekend niet deel aan deze acties. De eisen van de CNV Kinderopvang lagen meer in lijn met het aanbod van de werkgevers.

Lees ook :

Zijn de eisen van de FNV goed voor de kinderopvangbranche (werkgevers + werknemers) als geheel ?

Laden ... Laden ...

Ben jij werkzaam in de kinderopvang ? Welke situatie is bij jou van toepassing

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Duidelijke informatie over de Kinderopvang