Op 8 juli was de landelijke staking kinderopvang georganiseerd door de FNV Kinderopvang. Hoe is de staking in het (geschreven) nieuws terecht gekomen.

Als we om 18: 00 uur een rondje doen op internet is de conclusie : nagenoeg alle berichtgeving is voor de actuele staking geplaatst en gezien de berichtgeving allemaal gebaseerd op een persbericht van de FNV Kinderopvang.

Alleen Trouw heeft nog een artikel geplaatst nadat de staking was afgelopen (dus na 12.00 uur).  Hierin een aantal ervaringen van pedagogisch medewerkers.

Tweede Kamerleden

Tijdens de staking waren de Tweede Kamerleden Gijs van Dijk (PvdA) en Peter Kwint (SP) uitgenodigd, beide politieke partijen met 9 kamerzetels. Natuurlijk een hele veilige keuze voor de vakbond. Zoals Trouw aangeeft zegt Kwint precies wat het publiek wil horen. Op Twitter verwijst Kwint ook naar een column die hij samen met Lilian Marijnissen heeft geschreven.  Een column in de categorie de “grote boze (geld)wolf” en Calimero, zonder ook maar met een praktisch uitvoerbaar plan te komen. En al helemaal niet met iets dat op korte termijn uitvoerbaar is (zoals de FNV eist zonder ook met een concreet uitvoeringsplan inclusief financiering te komen).

Aantallen

Er zouden circa 3.000 mensen aanwezig zijn geweest, tenminste volgens de FNV Kinderopvang.

Hashtag

Net als op 1 juli is de hashtags : #kovooreengoedecao eigenlijk alleen door de FNV Kinderopvang gebruikt.

Commentaren

Duidelijk is dat de actie zeker niet heel breed gedragen wordt. Bij de Facebook commentaren op berichten van de FNV Kinderopvang is de nodige commentaar op de actie. Een aantal onderdelen worden immers ook niet branche-breed gebruikt (zoals o.a. jaarurensystematiek)

Gelukkig waren er nog 107.000 tevreden pedagogisch medewerksters aan het werk vandaag#trots

facebook commentaar

Acties tegen werkdruk

De brancheorganisaties BK, BMK en vakbond CNV hebben een start gemaakt om in gesprek te komen met de veroorzakers van de werkdruk (Wet IKK / GGD GHOR). Ook is recent een zwartboek over de werkdruk aangeboden aan de Tweede Kamer, met daarin ook aandacht voor de werkdruk. De FNV Kinderopvang is hierbij de grote afwezige.

Berichtgeving in de media – donderdag 8 juli – 18:00 uur.

NOS.nl – nieuws

NU.nl

RTL Nieuws

blank

Telegraaf

blank

AD

blank