Je zal het wel eens gezien hebben op je loonstrookje of wanneer je jouw nettoloon berekend : de PAWW of Private Aanvulling WW. De afkorting PAWW staat officieel voor Private Aanvulling WW en WGA.

Bij een onderzoek van Werkenbijkinderopvang.nl bleek dat maar 13 % wist wie deze premie volledig betaald, namelijk de werknemers.

Achtergrond

In het verleden kon je maximaal 38 maanden een WW-uitkering ontvangen. Dat is vervolgens (in het Sociaal Akkoord van 2013) stapsgewijs verkort naar 24 maanden. De PAWW “repareert” dit weer naar maximaal 38 maanden.

De regeling is er “dankzij” de vakbonden. Hoewel de werkgevers hieraan meewerken, is de premie volledig voor rekening van de werknemers, de werkgevers hebben alleen de administratieve lasten om bedragen door te geven en de premies af te dragen.

Om e.e.a. uit te voeren is een aparte uitvoeringsinstantie (SPAWW) in het leven geroepen, waar de werkgevers weer apart van hun loonheffing- en pensioenpremies opgaves een PAWW-opgave moeten doen.  

Voor wie?

Om volledig gebruik te kunnen maken van de PAWW zal je dan zo’n 20 jaar onafgebroken gewerkt moeten hebben en werkloos zijn geworden. En dat bij  een organisatie die is aangesloten bij de PAWW. Dit wordt vaak in de cao afgesproken.

 Cijfers

Volgens het verslag van de SPAWW over het 3e kwartaal 2021 zijn er inmiddels 2,1 miljoen werknemers die gemiddeld € 10 per maand afdragen aan de PAWW. Er zouden circa 2.000 mensen op jaarbasis gebruik maken van de regeling.

Volgens het verslag bedragen de kosten € 7,50 per deelnemer per jaar. Met 2,1 miljoen deelnemers betekend dat dus € 15.750.000 per jaar.

Kinderopvang

In 2021 werd 0,4 % berekend over het loon. In 2022 zakt dit percentage naar 0,2 % omdat de PAWW inmiddels een gezonde financiële positie verkeert (de activa in Q3 2021 bedraagt inmiddels ruim € 550.000.000.  

Gezien het personeelstekort in de kinderopvang zullen weinig mensen komen aan de volledige 2 jaar WW.