mondkapjes

Naast opluchting dat de dagopvang 0-4 jaar en de gastouderopvang open kunnen blijven, ontvangen wij ook signalen van bezorgdheid en onbegrip van werkgevers en werknemers in de kinderopvang. We hebben veel begrip voor de reële zorgen die er zijn vanuit pedagogisch medewerkers en tegelijkertijd ook voor het tandvlees en de spagaat van ouders. De besluitvorming van het kabinet is niet voor niks een complexe afweging van belangen.

Alle signalen hebben de brancheorganisaties in het sectoroverleg met het ministerie van SZW gedeeld. Later komt er daarom via deze site een nadere toelichting van de Rijksoverheid op het besluit de dagopvang en gastouderopvang deze periode open te houden.

Besmettingen bij 0-4 jaar zijn laag
Basis voor de besluitvorming is het aantal besmettingen. Het aantal geconstateerde besmettingen onder kinderen in de leeftijd 0 tot 4 jaar is lager dan onder oudere kinderen. De cijfers van het RIVM onderbouwen dit. Verder lijken jonge kinderen een beperktere rol te spelen in de verspreiding van het coronavirus; jonge kinderen zijn minder vaak de bron van infectie van anderen.

Stabiliteit voor kinderen is van belang
Voor veel kinderen is het openhouden van de dagopvang goed nieuws. Kinderen hebben behoefte aan stabiliteit en wanneer de dagopvang sluit, is die stabiliteit er thuis niet als ouders moeten werken. Zorg voor kleintjes is intensief en dus worden kinderen vaak heen en weer gesleept tussen oppasadressen. Naast de gevolgen voor het emotioneel welzijn, kan dit verspreiding van het virus in de hand werken.
De gastouderopvang blijft ook open. De groepen zijn hier klein en gastouders bieden vaak flexibele opvang aan ouders in cruciale beroepen.

Kinderopvang open: mogen we dan eerder een boosterprik?
De brancheorganisatie doen er alles aan de kinderopvang nog veiliger te maken. Zij hebben daarom een vaak gehoord verzoek tot voorrang bij de boostervaccinaties ingebracht bij het Ministerie van SZW. Meerdere sectoren hebben om zo’n voorrangsregeling gevraagd en de overheid is daar helder in: de keuze is om de boosters op leeftijd te geven. Voor ouderen werken de vaccins inmiddels aangetoond minder goed, omdat zij langer geleden gevaccineerd zijn. Er komt dus geen voorrangsregeling. De overheid gaat voor een algehele versnelling van de boostervaccinaties voor de hele bevolking en de planning is dat iedereen boven de 18 jaar die wil, voor half januari 2022 geprikt kan zijn.

Bron : BK