Netto kosten kinderopvang

Wat zijn nu de netto kosten kinderopvang ? Wij leggen het graag aan u uit.

U sluit eerst met een kinderopvangorganisatie een overeenkomst voor plaatsing en opvang van uw kind(eren). U bent dus (bruto) kosten van de kinderopvang verschuldigd aan deze organisatie. Als u voldoet aan de diverse voorwaarden heeft u recht op een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang, de kinderopvangtoeslag (= KOT). De bruto kosten onder aftrek van de ontvangen KOT zijn de netto kosten kinderopvang, ook wel eigen bijdrage kinderopvang genoemd.

Waar moet u zoal op letten ?

Wat is de uurprijs die de kinderopvangorganisatie berekend ?

  • is deze gelijk of lager dan het maximum uurtarief voor de kinderopvangtoeslag ? Mooi ! u betaald in ieder geval niet het meerdere boven het maximum uurtarief KOT zelf
  • is deze hoger dan het maximum uurtarief voor de kinderopvangtoeslag ? Helaas, u betaald van ieder uur het meerdere boven het maximum uurtarief KOT zelf.

Hoeveel uur wordt er door de kinderopvangorganisatie berekend ?

  • Gaat uw kind naar het kinderdagverblijf (= KDV) (0-4 jaar) ? U heeft recht op kinderopvanguren ter grootte van maximaal 140 % van de arbeidsuren van de minstwerkende partner.
  • Gaat uw kind naar de buitenschoolse opvang (= BSO) (4-13 jaar) ? U heeft recht op kinderopvanguren ter grootte van maximaal 70 % van de arbeidsuren van de minstwerkende partner.

Heeft u een arbeidsovereenkomst van 20 uur per week (als minstwerkende partner) , dan heeft u recht op maximaal

KDV : 20 uur *140 % = 28 uur per week = 121,24 uur per maand

BSO : 20 uur *70 % = 14 uur per week = 60,62 uur per maand

  • Zijn de maandelijkse kinderopvanguren lager of gelijk dan deze uurberekening ? Mooi, u betaald in ieder geval niet het meerdere van uren zelf.
  • Zijn de maandelijkse kinderopvanguren hoger dan deze uurberekening ? Helaas, de uren boven deze berekening betaald u volledig zelf.

Voorbeeld : u werkt 20 uur, uw kind gaat naar KDV, deze factureert 140 uur per maand tegen € 8,02. U betaald (140 -/- 121) 19 uur volledig zelf (tegen € 8,02 = € 152,38)


Benieuwd wat zoal het verschil kan zijn tussen een kinderopvangorganisatie die lager of gelijk aan het maximum uurtarief factureert of die meer dan het maximum uurtarief factureert ? Via de handige Rekentool Kinderopvang is het mogelijk een voorbeeld berekening te maken. Vul de noodzakelijke velden in en selecteer “Opvang (maximum uurtarief” of “Opvang (boven maximum)”, u ziet snel hoe groot het netto verschil kan zijn.

De rekenmodule wordt geladen,
een moment geduld aub….


Over de Kinderopvang Rekentool

Bovenstaande rekentool is ontwikkeld door “Kinderopvang Rekentool“. Met deze tool is het mogelijk snel de netto kosten inzichtelijk te maken voor de bezoekers van uw website. Als kinderopvangorganisatie wilt u toch graag dat uw potentiële (en bestaande) klanten snel een berekening kunnen maken van de netto kosten? Het uitrekenen van de kinderopvangtoeslag is vaak al moeilijk genoeg.

Belangrijk

  • U bent als ouder de bruto kosten verschuldigd aan de kinderopvangorganisatie, ook als u geen recht heeft op kinderopvangtoeslag ! Controleer dus voordat u de overeenkomst sluit of u voldoet aan alle voorwaarden van de Belastingdienst.
  • U heeft recht op een toeslag indien u zelf ook kosten maakt. Als u dus niet de factuur van de kinderopvangorganisatie betaald kan het recht op kinderopvangtoeslag vervallen.
  • U of uw toeslagpartner dient ook de kosten te betalen aan de kinderopvangorganisatie. De kosten kunnen dus niet door één van uw ouders, broer/zus, ex-man betaald worden zonder dat hiervoor afspraken op papier staan. Betaald uw ex-partner de kosten aan de kinderopvangorganisatie ? Leg dit op  papier vast, bijvoorbeeld als onderdeel van kinder – alimentatie. 

Heeft u een vraag ? Stel deze gerust op ons forum.

Volgt u ons al op Facebook ?

[quads id=1]